środa, 28 kwietnia 2021

Sałatka z burakami, tofu i roszponką

Uwielbiam buraki, botwinkę a teraz udało mi się wyczarować tę przepyszną sałatkę, polecam wszystkim.
Jest aromatyczna, doskonała w smaku.
Wy również ją wyczarujcie aby cieszyć się wspaniałym smakiem i wzmacniać odporność.
Jeśli użyjecie syropu klonowego zamiast miodu i nie dodacie serka koziego będzie sałatka wege.
Sałatka wegetariańska z burakami.

Składniki:
  • 3 średnie upieczone lub ugotowane buraki
  • 180 g tofu wędzonego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • szczypta mielonej kozieradki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g mini pieczarek
  • 1 łyżka oliwy do pieczarek
  • sól niebieska perska
  • 150 g kremowego serka koziego lub bez
Sos:
Dodatkowo:
  • 80 g roszponki
Przygotowanie sałatki:
  • Obrane i wystudzone buraki pokroiłam w plastry a potem w kostkę.
  • Tofu pokroiłam w kostkę i obtoczyłam w mieszance przypraw: kozieradka, papryka, kolendra.
  • Smażyłam kostki tofu na oliwie tak długo aby stały się złote i chrupiące.
  • Starłam chrzan, dodałam do niego majonez oraz miód, wymieszałam.
  • Mini pieczarki w całości podsmażyłam na złoty kolor, po zdjęciu z patelni posoliłam niebieską solą perską.
  • Buraki połączyłam z podsmażonym tofu i pieczarkami, wymieszałam z sosem.
  • Na talerzu ułożyłam porcje roszponki a na niej porcje buraków.
  • Na wierzchu łyżką nałożyłam kleksy serka kremowego.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Sójkach woj. łódzkie

Alstremeria

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger