Uwielbiam buraki, botwinkę a teraz udało mi się wyczarować tę przepyszną sałatkę, polecam wszystkim.
Jest aromatyczna, doskonała w smaku.
Wy również ją wyczarujcie aby cieszyć się wspaniałym smakiem i wzmacniać odporność.
Jeśli użyjecie syropu klonowego zamiast miodu i nie dodacie serka koziego będzie sałatka wege.
Jeśli użyjecie syropu klonowego zamiast miodu i nie dodacie serka koziego będzie sałatka wege.
Sałatka wegetariańska z burakami.
- 3 średnie upieczone lub ugotowane buraki
- 180 g tofu wędzonego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- szczypta mielonej kozieradki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka oliwy
- 125 g mini pieczarek
- 1 łyżka oliwy do pieczarek
- sól niebieska perska
- 150 g kremowego serka koziego lub bez
Sos:
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka majonezu wege z aquafaby
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Dodatkowo:
- 80 g roszponki
Przygotowanie sałatki:
- Obrane i wystudzone buraki pokroiłam w plastry a potem w kostkę.
- Tofu pokroiłam w kostkę i obtoczyłam w mieszance przypraw: kozieradka, papryka, kolendra.
- Smażyłam kostki tofu na oliwie tak długo aby stały się złote i chrupiące.
- Starłam chrzan, dodałam do niego majonez oraz miód, wymieszałam.
- Mini pieczarki w całości podsmażyłam na złoty kolor, po zdjęciu z patelni posoliłam niebieską solą perską.
- Buraki połączyłam z podsmażonym tofu i pieczarkami, wymieszałam z sosem.
- Na talerzu ułożyłam porcje roszponki a na niej porcje buraków.
- Na wierzchu łyżką nałożyłam kleksy serka kremowego.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
3 komentarze
Dziękuje i polecam.
OdpowiedzUsuńPyszna wege sałatka ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.