Ale pamiętajcie aby kupić tuńczyka dobrej jakości w dobrej oliwie, wtedy sałatka będzie bajeczna.
Można ją zajadać na śniadanie czy na obiad, jest na tyle pożywna że wystarczy.
Brokułowa sałatka z tuńczykiem.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej - niedużej
- garść listków szpinaku baby
- 120 g tuńczyka w oliwie
- 4 rzodkiewki
- 1/2 brokuła
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 łyżka startego sera typu parmezan
- garść pestek słonecznika
- sól morska
- pieprz czarny
- 3 łyżki oliwy ze słoika po tuńczyku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól morska pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Brokuła podzieliłam na różyczki i blanszowałam w osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty.
- Odcedziłam.
- Tuńczyka osączyłam, rzodkiewki pokroiłam na cząstki.
- Szpinak umyłam i osuszyłam.
- Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
- Chleb pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni.
- Kapustę poszatkowałam, wymieszałam ze szpinakiem.
- Dodałam brokuła, rzodkiewki, kawałki tuńczyka, podpieczony chleb, delikatnie przemieszałam.
- Składniki sosu wymieszałam.
- Przełożyłam na talerz sałatkę, polałam sosem, posypałam serem i prażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże male i duże"
Wiosenna zieleń |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.