Sałatkę robi się szybko, smakuje wybornie, a dynia tutaj podana - bo ją dodałam od siebie, rozpływa się w ustach.
Polecam do spróbowania.
Sałatka z batatów i dyni.
Składniki:
- 2 duże bataty
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 160 g obranej dyni
- 4 dymki ze szczypiorem
- 50 g rukoli
- 40 g fety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie sałatki:
- Wyszorowałam bataty, przekroiłam na połówki wzdłuż.
- Obrałam dynię i pokroiłam na kawałki.
- Dynię i bataty ułożyłam w naczyniu do pieczenia i piekłam ok. godziny aż zmiękły.
- Dymki pokroiłam w plastry, pomidory na kawałki.
- Upieczone bataty porwałam na kawałki, tak samo dynię, ułożyłam na rukoli, razem z pomidorami i dymką, skropiłam octem i oliwą.
- Posypałam pokruszoną fetą.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Relikty PRL - u |
2 komentarze
Interesujący pomysł na bataty ;)
OdpowiedzUsuńPrawda że fajnie i do tego smacznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.