Jest to potrawa z kurczaka pieczonego na rożnie.
Receptura została opracowana przez dwóch Szwajcarów w latach 50 - tych XX wieku.
Schuler pracował w branży hotelarskiej w Peru.
Opracował on specyficzną metodę przyrządzania kurczaka, obserwując technikę przygotowania kurczaka przez swojego kucharza i stopniowo wraz z partnerami biznesowymi dopracowywał recepturę.
Otworzył w dzielnicy Ate w Limie restaurację Granja Azul.
Wtedy było to danie dla bogaczy, dziś serwowane jest dla mas i smakuje każdemu.
Kurczak tak przyrządzony w specjalnej mieszance przypraw jest bardzo aromatyczny i ma chrupiacą skórkę.
Polecam gorąco wielbicielom kurczaka i Peru, wszystkich zapraszam do skosztowania tak przyrządzonego drobiu.
Kurczak po peruwiańsku.
Składniki:
- 1 tuszka z kurczaka
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 i 1/2 cytryny
- pęczek świeżej kolendry
- 1 mała papryczka jalapeno lub chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- ok. 1/4 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie kurczaka:
- W moździerzu utłukłam wszystkie składniki przyprawy do kurczaka czyli: utłukłam czosnek, kmin, paprykę, pieprz i oregano.
- Dodałam sok i skórkę z cytryny oraz oliwę, wymieszałam.
- Kurczaka umyłam i dobrze osuszyłam, natarłam go mieszanką przyprawową.
- 3/4 mieszanki wtarłam pod skórkę a reszta natarłam na skórce.
- Kurczaka wsadziłam do pojemnika z pokrywka i marynowałam przez całą noc w lodówce.
- Po tym czasie wyjęłam kurczaka na brytfannę, podlałam 1/2 szklanki wody, nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcja grzania góra/dół na 20 minut.
- Potem zdjęłam folię, obniżyłam temperaturę piekarnika d 180 C i piekłam jeszcze przez 30 - 35 minut.
- Po tym czasie nastawiłam opcje grilla i opiekłam kurczaka przez około 5 - 10 minut.
- Skórka powinna być chrupiąca i mocno zrumieniona.
- Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć 5 - 10 minut.
Przygotowanie sosu:
- Wszystkie składniki na sos zblendowałam na gładki i gęsty sos.
- Podałam kurczaka z zielonym sosem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kamieniczki kupieckie w Poznaniu na Starym Rynku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.