wtorek, 27 kwietnia 2021

Pieczeń jaglana

Miałam w lodówce końcówki tego i owego i tak oto powstała ta przepyszna pieczeń.
Warto tak czasami pokombinować, coś połączyć, pomieszać, popróbować aby potem zjeść pyszne danie.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Jaglana pieczeń.


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g kabanosa drobiowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść rukoli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 4 jaja
  • 3 łyżki masła rozpuszczonego


Przygotowanie dania:

  • Kabanosa pokroiłam w plasterki.
  • Paprykę i selera pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam natkę i rukolę.
  • Rozpuściłam masło i zmiksowałam je z jajami.
  • Cebulę starłam na tarce, czosnek przecisnęłam przez praskę.
  • Połączyłam zmiksowane jaja z ugotowaną kaszą, pokrojonym warzywami, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką.
  • Dokładnie wymieszałam składniki.
  • Foremkę 26 x 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
  • Przełożyłam do niej masę pieczeniową, wyrównałam wierzch i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
  • Po wystygnięciu pokroiłam na plastry.
  • Podałam z sosem pomidorowym.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Lilie wodne

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger