Pomysł zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera "Kulinarne Wyprawy Jamiego".
Omlet przyrządza się niezwykle prosto, natomiast smak jest obłędny i nie ma osoby której nie posmakuje.
Polecam gorąco.
Omlet z truflą.
Składniki: 1 omlet 20 cm średnicy
- 3 duże jaja
- szczypta soli morskiej
- szczypta białego pierzu
- 1 łyżka masła
- 50 g - ok. łyżki trufli w oliwie
- oliwa do skropienia patelni
Przygotowanie omletu:
- Patelnię nagrzałam, skropiłam ja oliwą.
- Jaja wymieszałam z solą i pieprzem.
- Jaja wymieszałam widelcem aby składniki się połączyły.
- Na patelnię włożyłam masło a jak się rozpuściło wlałam jaja.
- Smażyłam 2 minuty i podważyłam brzegi a środek wlałam pod spód omletu.
- Jak całe jajo płynne z góry lekko się ścięło przewróciłam omlet na drugą stronę i dosmażałam 15 sekund.
- Omlet złożyłam na połowę i posypałam czarną truflą.
- Prawda że prosto? a jak pysznie.
Smacznego.
Pomysł Jamiego Olivera.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie |
1 komentarze
Jest pyszny, polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.