Tak przyrządzone naleśniki są przepyszne, delikatne a surówka z marchewki to niebo w gębie.
Po takim obiedzie skóra nabierze opalonej barwy od beta karotenu zawartemu w marchewce.
Polecam serdecznie.
Naleśniki z marchewki.
Składniki:
Naleśniki: 5 - 6 sztuk ok. 20 cm średnicy
- 300 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
- 1 szklanka z górką mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- olej do smażenia
Surówka:
- 2 marchewki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżka sezamu czarnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
Przygotowanie naleśników:
- Świeżo wyciśnięty sok z marchewki zmiksowałam z mąką, jajem, solą, olejem na gładkie ciasto.
- Nie może być bardzo rzadkie, trochę gęściejsze niż na naleśniki.
- Odstawiłam na 10 minut aby odpoczęło.
- Usmażyłam 6 niedużych naleśników.
Przygotowanie surówki:
- Marchew wyszorowałam i obieraczką do warzyw pokroiłam na wstążki.
- Dodałam czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz ogórka również pokrojonego obieraczką we wstążki.
- Dodałam sól, pieprz, ocet i oliwę i wymieszałam.
- Na każdym naleśniku ułożyłam porcję surówki, posypałam czarnym sezamem.
Smacznego.
Przepis od Tadeusza Müllera
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku |
2 komentarze
Wygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować przepis.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.