czwartek, 15 kwietnia 2021

Lekkie placki dyniowe

Takich małych, puszystych placuszków na naszych talerzach nigdy dość.
Szybkie w wykonaniu, smakują wyśmienicie czy to na śniadanie, czy to do kawy, czy na wynos w pudełku do pracy czy szkoły.
Zachęcam do zrobienia sobie tych małych placuszków.
Placki dyniowe.

Składniki:

  • 160 g obranej dyni Hokkaido
  • 1 jajo
  • 6 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej T 750 
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • galaretka z winogron do podania

Przygotowanie placków:

  • Obrałam dynię i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam do startej dyni jajo, jogurt i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i sodę i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Rozgrzałam na patelni olej i nakładałam porcje masy.
  • Smażyłam na niedużym ogniu z obu stron na złoty kolor.



Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Dwór w Sochaczewie woj. mazowieckie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger