środa, 21 kwietnia 2021

Kuskus na słodko

To pyszne śniadanie zaserwował nam Jamie Oliver, no może nie dosłownie.
Przepis pochodzi z książki Jamiego "Kulinarne Wyprawy Jamiego".
Tak przyrządzone danie pochodzi z kuchni Maroka i jest mega pyszne, spróbujcie.
Słodki kuskus.


Składniki: 4 porcje

  • 200 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 1 pomarańcza
  • 200 g kuskusu
  • 550 ml mleka pełnego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • garść orzeszków ziemnych
  • szczypta mielonego cynamonu 


Przygotowanie dania:

  • Morele pokroiłam, włożyłam do miski, dodałam skórkę otartą z pomarańczy. 
  • Zalałam wrzącą wodą w takiej ilości aby morele były pokryte, odstawiłam aby pęczniały.
  • Kuskus wsypałam do garnka, zalałam mlekiem, dodałam 1 łyżkę miodu i doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 5 - 7 minut.
  • Należy pilnować aby kuskus się nie wysuszył, powinien być wilgotny a jeśli za bardzo się wysusza wystarczy dolać wody.
  • Orzechy prażyłam na suchej patelni, a jak zaczęły pachnieć skropiłam je dwoma łyżkami miodu aby były lepkie.
  • Namoczone morele wraz z wodą zmiksowałam na pastę razem z sokiem z pomarańczy.
  • Kuskus rozłożyłam do miseczek, na wierzchu ułożyłam pastę morelową, a na niej lepkie orzeszki.
  • Po wierzchu posypałam cynamonem.
  • Zajadamy od razu.

Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej - Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże" 
Lipcowe niebo nad Konstantynowem Łódzkim

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger