Przepis pochodzi z książki Jamiego "Kulinarne Wyprawy Jamiego".
Tak przyrządzone danie pochodzi z kuchni Maroka i jest mega pyszne, spróbujcie.
Słodki kuskus.
Składniki: 4 porcje
- 200 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 1 pomarańcza
- 200 g kuskusu
- 550 ml mleka pełnego
- 3 łyżki płynnego miodu
- garść orzeszków ziemnych
- szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie dania:
- Morele pokroiłam, włożyłam do miski, dodałam skórkę otartą z pomarańczy.
- Zalałam wrzącą wodą w takiej ilości aby morele były pokryte, odstawiłam aby pęczniały.
- Kuskus wsypałam do garnka, zalałam mlekiem, dodałam 1 łyżkę miodu i doprowadziłam do wrzenia, gotowałam 5 - 7 minut.
- Należy pilnować aby kuskus się nie wysuszył, powinien być wilgotny a jeśli za bardzo się wysusza wystarczy dolać wody.
- Orzechy prażyłam na suchej patelni, a jak zaczęły pachnieć skropiłam je dwoma łyżkami miodu aby były lepkie.
- Namoczone morele wraz z wodą zmiksowałam na pastę razem z sokiem z pomarańczy.
- Kuskus rozłożyłam do miseczek, na wierzchu ułożyłam pastę morelową, a na niej lepkie orzeszki.
- Po wierzchu posypałam cynamonem.
- Zajadamy od razu.
Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej - Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Lipcowe niebo nad Konstantynowem Łódzkim |
3 komentarze
Mniami drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPierwsze, drugie i deser, polecam.
UsuńZgadza się i bardzo prosta.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.