Są puszyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie.
Polecam gorąco.
Wytrawne racuszki.
Składniki: 4 porcje
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1 puszka kukurydzy - po osączeniu ok. 1 szklanki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa do smażenia
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 - 3 łyżki sosu sriracha
Przygotowanie racuchów:
- Rozmroziłam groszek, przelewając go wrzątkiem.
- Mleko zmiksowałam z jajami i curry.
- Dodałam teraz obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut.
- Potem dodałam groszek i kukurydzę, sól i pieprz do smaku, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i nakładałam porcję masy, formując małe racuszki.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku kuchennym.
- Jogurt wymieszałam z sosem sriracha i podałam do racuszków.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pierwiosnki |
4 komentarze
Super racuszki i jeszcze ten sosik ;)
OdpowiedzUsuńSosik rządzi, jest znakomity.
UsuńSmaczna alternatywa dla zwykłych racuszków. Dziękuję za pomysł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, są znakomite, polecam spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.