Jednak w domu można taką bagietkę upiec samemu, trochę zabawy, trochę zagniatania i bagietka z chrupiącą skórką i na Waszym stole się pojawi.
Wiem, wiem to nie będzie taka sama ale równie pyszna i z równie chrupiącą skórką.
Upieczcie koniecznie.
Francuska bagietka.
Składniki: 3 duże bagietki
- 500 g mąki pszennej T 650
- 350 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant lub 14 g świeżych
- 10 g soli
Przygotowanie bagietek:
- Mąkę wymieszałam z drożdżami instant.
- Ze świeżych należy zrobić rozczyn.
- Dodałam wodę i wyrabiałam mieszadłem hakowym robota przez 7 minut.
- Teraz dodałam sól i ponownie wyrabiałam 7 minut.
- Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części.
- Każdy kawałek rozciągnęłam w prostokąt.
- Boki ciasta nałożyłam jeden na drugi.
- Zlepiłam brzegi ciasta.
- Zlepiłam końce ciasta.
- Rolowałam każdy kawałek na długość blaszki.
- Ułożyłam bagietki jedna obok drugiej, przedzielając je papierem do pieczenia wysypanym mąką.
- Układałam je dość luźno.
- Pozostawiłam przykryte do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bagietki nacięłam żyletką.
- Piekłam bagietki w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Wcześniej do nagrzanego piekarnika włożyłam naczynie z wodą.
- Studziłam bagietki na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Dworek w którym narodził się Fryderyk Chopin w Żelazowej Woli |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.