Idealnie nadaje się na obiad, wczesną kolację a jak ktoś lubi treściwe śniadanie to też niech sobie zrobi.
Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo pyszne.
Nerkowce należy namoczyć wcześniej na noc.
Polecam do wypróbowania.
Curry wegańskie.
Składniki:
- 250 g nerkowców
- 3 czerwone duże cebule
- 5 listków curry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1/2 łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka soli lub do smaku
- 1 łyżeczka chili
- 1 zielona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry obranego imbiru
- 300 ml wody
- 225 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie curry:
- Nerkowce namoczyłam na noc.
- Zmieniałam wodę 2 razy.
- Następnie nerkowce osączyłam i ugotowałam w 300 ml wody z kurkumą.
- Nerkowce powinny być miękkie ale wciąż chrupiące.
- Cebulę pokroiłam w piórka, podsmażyłam na oleju.
- Jak cebula się zrumieniła dodałam listki curry, stłuczoną trawę cytrynową, posiekaną papryczkę chili bez pestek, posiekany imbir, chili w proszku, posiekany czosnek, podsmażałam 30 sekund.
- Na koniec dodałam sól i mleko kokosowe, zagotowałam.
- I teraz wrzuciłam ugotowane nerkowce, gotowałam jeszcze aż nerkowce wchłonęły większość płynu.
- Podałam z ryżem, posypane listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Majowe łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.