Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo pyszne.
Idealne do kawy czy herbaty.
Jak mówi autorka najważniejsze jest aby do ciasta dodać sok ze świeżo wyciśniętych cytryn.
Włoskie ciasto cytrynowe.
Składniki: foremka 12 x 25 cm
- 200 g mąki pszennej T 650
- 250 g cukru - dałam 150 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 5 jaj
- świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
- Otarłam skórkę z 1 wyparzonej cytryny, wycisnęłam sok z obu cytryn.
- Oddzieliłam żółtka od białek.
- Żółtka zmiksowałam na puszystą masę z cukrem.
- Masło rozpuściłam i przestudziłam.
- Do ubitych żółtek dodałam wyciśnięty sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól, wymieszałam.
- Dodałam mąkę i rozpuszczone masło, ponownie wymieszałam - wystarczy szpatułka.
- Pianę z białek ubiłam na sztywno i delikatnie wmieszałam w ciasto.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, przełożyłam do niej ciasto.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut lub do suchego patyczka.
- Zajadać można ciepłe i zimne - co kto lubi.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Majowe łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.