poniedziałek, 12 kwietnia 2021

Chleb mieszany na zakwasie z drożdżami

Pyszny bochen dziś na stole.
Użyłam tutaj mąki mieszanej i zarówno zakwasu jak i drożdży, dzięki temu chleb ma smak zakwasu - lekko kwaskowy a dodatkowo szybko wyrasta.
Chleb ma chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz, jest pyszny.
Chleb na mąkach mieszanych.


Składniki: foremka 23 x 15 cm

  • 120 g zakwasu pszennego
  • 450 g wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 280 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 120 g mąki pszennej graham T 1850
  • 200 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej T 2000 


Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w wodzie.
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam do połączenia składników. 
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
  • Patyczek włożony w chleb musi być suchy.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże" 
Mural w Poznaniu

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger