Użyłam tutaj mąki mieszanej i zarówno zakwasu jak i drożdży, dzięki temu chleb ma smak zakwasu - lekko kwaskowy a dodatkowo szybko wyrasta.
Chleb ma chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz, jest pyszny.
Chleb na mąkach mieszanych.
Składniki: foremka 23 x 15 cm
- 120 g zakwasu pszennego
- 450 g wody
- 20 g świeżych drożdży
- 12 g soli
- 280 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 120 g mąki pszennej graham T 1850
- 200 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej T 2000
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam do połączenia składników.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
- Nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
- Patyczek włożony w chleb musi być suchy.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Mural w Poznaniu |
2 komentarze
Ciekawy chlebek ;)
OdpowiedzUsuńZdrowy i pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.