poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Chleb marokański z semoliny i mąki pełnoziarnistej

Chleb z semoliny jest bardzo prostym wypiekiem, łatwym w "obsłudze" czyli łatwo się pracuje z tak elastycznym ciastem.
Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia że jest on dodatkowo bardzo zdrowy.
Idealny na kanapki, do tagine, do jajecznicy, do obiadu, do czego chcecie i lubicie.
Polecam ten przepis gorąco.
Marokański chleb.


Składniki: 3 chlebki ok. 20 cm
  • 300 g miałkiej semoliny
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 90 g mąki chlebowej T 750
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant - 7 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 ml letniej wody
  • 1/2 szklanki grubej semoliny do podsypywania - ew. krupczatki

Przygotowanie chlebków:

  • Wszystkie składniki - oprócz grubej semoliny, wsypałam do misy robota i wymieszałam.
  • Krótko wyrobiłam.
  • Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być - nie dosypujcie mąki.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
  • Po tym czasie wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Nie wyrabiałam zbyt długo, maksymalnie 3 minuty.
  • Nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 10 minut.
  • Ciasto wyjęłam na blat wysypany grubą semoliną.
  • Podzieliłam ciasto na 3 części.
  • Każdą część uformowałam w kulę, przy okazji obtaczając ją w semolinie.
  • Nakryłam chlebki i wyrastały ok. 40 minut.


  • Potem przeniosłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w każdym chlebku palcem zrobiłam dziurkę.
  • Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Chlebki studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże" 
Białe goździki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger