Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia że jest on dodatkowo bardzo zdrowy.
Idealny na kanapki, do tagine, do jajecznicy, do obiadu, do czego chcecie i lubicie.
Polecam ten przepis gorąco.
Marokański chleb.
Składniki: 3 chlebki ok. 20 cm
- 300 g miałkiej semoliny
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g mąki chlebowej T 750
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant - 7 g
- 2 łyżki oliwy
- 400 ml letniej wody
- 1/2 szklanki grubej semoliny do podsypywania - ew. krupczatki
Przygotowanie chlebków:
- Wszystkie składniki - oprócz grubej semoliny, wsypałam do misy robota i wymieszałam.
- Krótko wyrobiłam.
- Ciasto jest dość rzadkie ale takie ma być - nie dosypujcie mąki.
- Odstawiłam ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
- Po tym czasie wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Nie wyrabiałam zbyt długo, maksymalnie 3 minuty.
- Nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 10 minut.
- Ciasto wyjęłam na blat wysypany grubą semoliną.
- Podzieliłam ciasto na 3 części.
- Każdą część uformowałam w kulę, przy okazji obtaczając ją w semolinie.
- Nakryłam chlebki i wyrastały ok. 40 minut.
- Potem przeniosłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w każdym chlebku palcem zrobiłam dziurkę.
- Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Chlebki studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Białe goździki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.