Kwietniowa Piekarnia Amber i tym razem trochę inny chleb niż zwykle.
Czekoladowy ale jeśli cukru nie dacie to będzie deserowy.
Chleb metodą Yudane tutaj może być czekoladowy lub z kawą.
Ja zrobiłam czekoladowy i podałam go z kremem czekoladowym.
Polecam wszystkim bardzo gorąco i chleb, bo pracy z nim mało i krem czekoladowy do chlebka.
Chleb jest mięciutki, bardzo elastyczny, smakuje trochę jak czekoladowa chałka spróbujcie koniecznie.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Bake with Paws, zajrzyjcie aby upewnić się jak składać chlebek.
Jest to bardzo proste i nie będzie problemu, ja zamieszczam zdjęcia jak ja to zrobiłam.
Za oknem paskudna wiosna więc niech ten chlebek poprawi nam nastrój.
Niech nam się upiecze!
Chleb czekoladowy.
Składniki: 1 chlebek o wadze 450 g foremka 20 x 10 cm
Ciasto Yudane:
Chleb z kawą:
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
- 70 g mąki chlebowej wysokoglutenowej - dałam pszenną chlebową T 750 12 g białka
- 70 g wrzącej wody
- 280 g mąki chlebowej mąki wysokoglutenowej - dałam pszenną chlebową T 750 12 g białka
- 18 g kakao w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 36 g brązowego cukru trzcinowego - można nie dodawać
- 1 łyżeczka soli
- 8 g mleka w proszku
- 26 g masła w temperaturze pokojowej
- 45 g ubitego jajka - reszta do posmarowania chleba
- 140 g pełnotłustego mleka - reszta 20 g do dodania później jeśli ciasto jest zbyt suche
- do posmarowania - reszta jajka + łyżka wody
- Do miski wsypałam mąkę i zalałam wrzącą wodą.
- Łyżką wymieszałam a potem zlepiłam ciasto.
- Jak lekko przestygło owinęłam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki.
- Ciasto powinno tam leżeć najmniej 4 godziny, lepiej całą noc ale może jeszcze dłużej wtedy wypiek jest jeszcze bardziej puszysty.
- Przed użyciem należy ciasto wyjąć godzinę wcześniej z lodówki aby się ociepliło.
- Mąka tutaj użyta powinna mieć jak najwięcej białka, wtedy chleb będzie puszysty jak "kaczuszka".
- Można wziąć mąkę Manitoba lub do pizzy "00" a ja miałam pszenną T 750 z 12 g białka.
- Wyszło ok., chleb był bardzo puszysty.
- 1 jajo "L" waży więcej niż 45 g dlatego resztę odłożyłam aby potem dodać do niego wody i posmarować chleb po wierzchu.
- Wszystkie składniki na chleb czyli: mąkę, kakao, drożdże, cukier, mleko w proszku oraz jajo i mleko włożyłam do misy robota.
- Dodałam do misy robota także porwane ciasto Yudame i przy użyciu mieszadła do ucierania wymieszałam składniki.
- Teraz zmieniłam końcówkę na hak i wyrabiałam 3 minuty.
- Teraz po kawałku dodawałam miękkie masło i wyrabiałam ok. 10 - 13 minut.
- Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno dać się rozciągać i wyglądać po rozciągnięciu jak błona.
- Jeśli jest za gęste wystarczy dodać troszkę mleka.
- Podczas wyrabiania jeśli na ściankach zostanie masło albo mąka wystarczy je zeskrobać i połączyć z pozostałym ciastem.
- Odstawiłam wyrobione ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 - 60 minut.
- Powinno podwoić swoją objętość.
- Potem wyrośnięte uderzyłam ręką aby je odgazować, wydaje wtedy taki głuchy dźwięk.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i podzieliłam na dwie części.
- Z każdej zrobiłam kulę.
- Każdy kwadrat zwinęłam w rulon.
- Każdy rulon spłaszczyłam wałkiem.
- I zwinęłam w ślimaka.
- Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, ułożyłam w niej ślimaki.
- Pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 30 - 45 minut lub do momentu aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Wyrośnięty chlebek posmarowałam pozostawionym jajem z łyżką wody.
- Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
- Jeśli chcecie upiec chleb kawowy zrobić należy następująco.
- 13 g kakao
- 3 g kawy rozpuszczalnej
- 50 - 60 g tłustego mleka
Przygotowanie kawy:
- W małym garnuszku należy podgrzać mleko, dodać do niego kawę i kakao, rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
- Potem dodać na początku do ciasta i postępować dalej jak opisane.
- Chleb podałam z kremem czekoladowym z awokado.
Smacznego.
Przepis od YL.
Chleb metodą Yudane na blogach:
Akacjowy blogCake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
"Podróże małe i duże"
Wiosenne róże na poprawę nastroju |
18 komentarze
Piękne! Idealne na rozkoszne śniadanie. Dziękuję za kwietniowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego wypiekania.
UsuńPięknie wyrósł. Dziękuję za kwietniowe pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Alaksandra.
UsuńMhm... z kremem czekoladowym musiał smakować cudnie! Akurat mam wolne awokado a kolejny Yudan siedzi w lodówce...
OdpowiedzUsuńOj, super będzie, polecam krem.
UsuńI tu ten pyszny chleb, prawda łatwy,a pyszny
OdpowiedzUsuńI tu też margot, pozdrawiam.
UsuńWspaniały chlebek. Puszysty, pyszny i czekoladowy. Do następnego spotkania :-)
OdpowiedzUsuńDo następnego Aniu.
UsuńAleż smakowicie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
I ja dziękuję Badylarko.
UsuńWspaniały chlebek i fotorelacja i jeszcze ten krem czekoladowy... Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńDo kolejnego Guciu.
UsuńMega interesujący chleb...
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny, wart popełnienia.
UsuńDorotko - Twoje chleby zawsze pięknie wyglądają. Te kromki posmarowane nutellą wyglądają bardzo smakowicie. pozdrawiam serdecznie - Małgosia
OdpowiedzUsuńMałgoś to nie jest Nutella, tylko krem czekoladowy z awokado, pyszniejszy. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.