poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Chleb czekoladowy metodą Yudane

Kwietniowa Piekarnia Amber i tym razem trochę inny chleb niż zwykle.
Czekoladowy ale jeśli cukru nie dacie to będzie deserowy.
Chleb metodą Yudane tutaj może być czekoladowy lub z kawą.
Ja zrobiłam czekoladowy i podałam go z kremem czekoladowym.
Polecam wszystkim bardzo gorąco i chleb, bo pracy z nim mało i krem czekoladowy do chlebka.
Chleb jest mięciutki, bardzo elastyczny, smakuje trochę jak czekoladowa chałka spróbujcie koniecznie.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Bake with Paws, zajrzyjcie aby upewnić się jak składać chlebek.
Jest to bardzo proste i  nie będzie problemu, ja zamieszczam zdjęcia jak ja to zrobiłam.
Za oknem paskudna wiosna więc niech ten chlebek poprawi nam nastrój.
Niech nam się upiecze!
Chleb czekoladowy.


Składniki: 1 chlebek o wadze 450 g foremka 20 x 10 cm
Ciasto Yudane:
  • 70 g mąki chlebowej wysokoglutenowej - dałam pszenną chlebową T 750 12 g białka
  • 70 g wrzącej wody
Ciasto właściwe:
  • 280 g mąki chlebowej mąki wysokoglutenowej - dałam pszenną chlebową T 750 12 g białka
  • 18 g kakao w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 36 g brązowego cukru trzcinowego - można nie dodawać
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 g mleka w proszku
  • 26 g masła w temperaturze pokojowej
  • 45 g ubitego jajka - reszta do posmarowania chleba
  • 140 g pełnotłustego mleka - reszta 20 g do dodania później jeśli ciasto jest zbyt suche
Dodatkowo:
  • do posmarowania - reszta jajka + łyżka wody

Przygotowanie ciasta Yudane:
  • Do miski wsypałam mąkę i zalałam wrzącą wodą.
  • Łyżką wymieszałam a potem zlepiłam ciasto.
  • Jak lekko przestygło owinęłam je folią spożywczą i włożyłam do lodówki.
  • Ciasto powinno tam leżeć najmniej 4 godziny, lepiej całą noc ale może jeszcze dłużej wtedy wypiek jest jeszcze bardziej puszysty.
  • Przed użyciem należy ciasto wyjąć godzinę wcześniej z lodówki aby się ociepliło.
Przygotowanie chlebka:
  • Mąka tutaj użyta powinna mieć jak najwięcej białka, wtedy chleb będzie puszysty jak "kaczuszka".
  • Można wziąć mąkę Manitoba lub do pizzy "00" a ja miałam pszenną T 750 z 12 g białka.
  • Wyszło ok., chleb był bardzo puszysty.
  • 1 jajo "L" waży więcej niż 45 g dlatego resztę odłożyłam aby potem dodać do niego wody i posmarować chleb po wierzchu.
  • Wszystkie składniki na chleb czyli: mąkę, kakao, drożdże, cukier, mleko w proszku oraz jajo i mleko włożyłam do misy robota.
  • Dodałam do misy robota także porwane ciasto Yudame i przy użyciu mieszadła do ucierania wymieszałam składniki.
  • Teraz zmieniłam końcówkę na hak i wyrabiałam 3 minuty.
  • Teraz po kawałku dodawałam miękkie masło i wyrabiałam ok. 10 - 13 minut.
  • Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno dać się rozciągać i wyglądać po rozciągnięciu jak błona.
  • Jeśli jest za gęste wystarczy dodać troszkę mleka.
  • Podczas wyrabiania jeśli na ściankach zostanie masło albo mąka wystarczy je zeskrobać i połączyć z pozostałym ciastem.
  • Odstawiłam wyrobione  ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 - 60 minut.
  • Powinno podwoić swoją objętość.
  • Potem wyrośnięte uderzyłam ręką aby je odgazować, wydaje wtedy taki głuchy dźwięk.
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i podzieliłam na dwie części.
  • Z każdej zrobiłam kulę.
  • Każdą kulę rozwałkowałam na kwadrat wielkości ok. 20 x 20 cm.
  • Każdy kwadrat zwinęłam w rulon.
  • Każdy rulon spłaszczyłam wałkiem.
  • I zwinęłam w ślimaka.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, ułożyłam w niej ślimaki.
  • Pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 30 - 45 minut lub do momentu aż ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Wyrośnięty chlebek posmarowałam pozostawionym jajem z łyżką wody.
  • Piekłam chlebek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
  • Jeśli chcecie upiec chleb kawowy zrobić należy następująco.
Chleb z kawą:
  • 13 g kakao
  • 3 g kawy rozpuszczalnej
  • 50 - 60 g tłustego mleka
Przygotowanie kawy:
  • W małym garnuszku należy podgrzać mleko, dodać do niego kawę i kakao, rozpuścić, odstawić do wystudzenia.
  • Potem dodać na początku do  ciasta i postępować dalej jak opisane.
Smacznego.
Przepis od YL.
Chleb metodą Yudane na blogach: 
Akacjowy blog
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
"Podróże małe i duże"
Wiosenne róże na poprawę nastroju

18 komentarze

  1. Piękne! Idealne na rozkoszne śniadanie. Dziękuję za kwietniowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrósł. Dziękuję za kwietniowe pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mhm... z kremem czekoladowym musiał smakować cudnie! Akurat mam wolne awokado a kolejny Yudan siedzi w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
  4. I tu ten pyszny chleb, prawda łatwy,a pyszny

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały chlebek. Puszysty, pyszny i czekoladowy. Do następnego spotkania :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowicie wyrósł :)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały chlebek i fotorelacja i jeszcze ten krem czekoladowy... Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dorotko - Twoje chleby zawsze pięknie wyglądają. Te kromki posmarowane nutellą wyglądają bardzo smakowicie. pozdrawiam serdecznie - Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgoś to nie jest Nutella, tylko krem czekoladowy z awokado, pyszniejszy. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.