niedziela, 11 kwietnia 2021

Barszczyk biały ze śmietaną

Ten barszczyk smakuje zawsze i o każdej porze, polecam na Wielkanoc bo u mnie taki był ale cały rok go zajadamy i jest przepyszny.
Idealnie nakarmi, odżywi i smakuje obłędnie.
Gotuje się go szybciutko, potem szybciutko znika, polecam do wykorzystania.
Barszcz zabielany.

Składniki:
  • 2 laski kiełbasy surowej
  • 1 laska kiełbasy śląskiej
  • 1 biała cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1000 ml wody z parzenia kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zakwasu pszennego 
  • 100 ml wody
  • 100 ml śmietany 30 %
  • liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie barszczu:
  • Kiełbasę białą zalałam wodą - ok. 1000 ml i parzyłam 10 minut.
  • Potem kiełbasę wyjęłam i pokroiłam w paski.
  • W paski pokroiłam także kiełbasę śląską.
  • Obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki, marchewkę wyszorowałam i pokroiłam w plastry.
  • Posiekałam cebulę i czosnek i podsmażyłam je na oleju.
  • Do garnka z wodą z parzenia kiełbasy włożyłam ziemniaki, marchew, liść laurowy i gotowałam aż ziemniaki zmiękły. 
  • Wtedy do zupy dodałam kiełbasę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Zakwas pszenny wymieszałam z wodą i wlałam do barszczu, zagotowałam.
  • Dodałam także śmietanę wcześniej zahartowaną gorący barszczem, ponownie zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lubostroniu woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger