Są pożywne, odżywcze, rozgrzewają zimą, chłodzą latem.
Zupy są dobre na wszystko.
Dziś proponuję zupę aromatyczną i bardzo pyszną, zakochacie się niej na zabój, polecam gorąco.
Pieczarkowa z ryżem.
Składniki:
- 1200 ml bulionu drobiowego
- 300 g pieczarek
- 2 pietruszki
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 100 g sypkiego ryżu
- 3 duże ziemniaki
- 4 gałązki koperku
- 125 ml śmietany 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Pieczarki pokroiłam w plastry.
- Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- W dużym garnku rozpuściłam masło i zeszkliłam na nim cebulę i czosnek a następnie podsmażyłam pieczarki.
- Teraz wlałam bulion i dodałam marchew i pietruszkę a także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotowałam 15 minut.
- Teraz dodałam ryż i gotowałam kolejne 15 minut.
- Zaprawiłam zupę śmietaną, doprawiłam do smaku solą, papryką i pieprzem.
- Na talerzu posypałam posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku |
4 komentarze
Masz rację Dorotko!
OdpowiedzUsuńPysznych zup nigdy dość. Moja Mamcia gotowała taką zupkę poezję.
Muszę ją kiedyś ugotować ale u mnie ona będzie bez śmietany.
Miłej, ciepłej i słonecznej niedzieli:)
Cieszę się bardzo, pozdrawiam Lusiu.
UsuńInteresująca zupka pieczarkowa :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.