Placki są przepyszne, już dano nie zajadałam takich pyszności.
Do placków użyjcie Waszego ulubionego sosu: czosnkowy, ziołowy, jogurtowy czy zwykłą wiejską śmietanę a będziecie wniebowzięci, polecam.
Placki z kaszy z ziołami.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 2 szklanki wody do gotowania kaszy
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka gałązek bazylii
- 2 jaja
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml wody
- 3 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- sól morska
- jogurt wymieszany z sosem sriracha do podania
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Kaszę ugotowałam w osolonej wodzie, wystudziłam.
- Przełożyłam do misy malaksera
- Posiekałam zioła, czosnek.
- Do kaszy włożyłam czosnek, wlałam wodę, dodałam sól, jaja i mąkę, zmiksowałam na jednolitą masę.
- Teraz dodałam zioła, sól, pieprz i wymieszałam.
- Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam usmażone placuszki na ręczniku papierowym.
- Jogurt wymieszałam z sosem sriracha i podałam do placków.
Smacznego.
Przepis Tadeusz Müllera
"Podróże małe i duże"
Drozd śpiewak |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.