Tofu to ser sojowy powstały z koagulacji mleka sojowego/napoju sojowego.
Tofu jest bezsmakowe a w daniu przyjmuje smak potrawy i jest kremowe i pyszne.
Ma dużo białka i jest znakomite do sałatek, marynat, sosów.
Polecam gorąco.
Tofu pomidorowe - Dau phu sot ca chua.
Składniki:
- 500 g twardego tofu
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie dania:
- Tofu pokroiłam w dużą kostkę, pomidory pokroiłam w mniejszą kostkę.
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- Do garnka wlałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam kostki tofu ze wszystkich stron, zdjęłam z oleju.
- Teraz podsmażyłam na pozostałym oleju cebulę i czosnek, posiekaną papryczkę chili.
- Potem wrzuciłam pomidory, doprawiłam solą, cukrem i pieprzem oraz sosem rybnym.
- Wlałam 1/2 szklanki wody i gotowałam aż sos stał się gęsty.
- Na koniec dodałam do sosu podsmażone tofu i posiekaną dymkę, gotowałam 2 minuty.
- Podałam posypane kolendrą.
Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Porosty |
2 komentarze
Mniami tofu w pomidorach <3!
OdpowiedzUsuńNo jest pyszne, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.