Podpłomyki zdrowe, pyszne, idealne.
Dodatek wędzonego na zimno łososia i kremowego awokado dopełnia całości.
Zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie.
Podpłomyki z łososiem i awokado.
Składniki: 4 sztuki
Ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g mąki słonecznikowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- pasta czosnkowa - u mnie Makalo
- 150 g wędzonego na zimno łososia w plastrach
- 1 awokado Hass
- sok z cytryny do awokado
- koperek
- kiełki kozieradki
Przygotowanie podpłomyków:
- Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy malaksera i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na 4 części.
- Rozwałkowałam każdą część na podłużny placek i smażyłam na suchej patelni z obu strona aż się dobrze przypiekły.
- Awokado obrałam, przekroiłam na połowę i pokroiłam na plastry, skropiłam sokiem z cytryny.
- Każdego podpłomyka posmarowałam pastą czosnkową, ułożyłam na nim plastry łososia, awokado, posypałam posiekanym koperkiem i kiełkami kozieradki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stare i nowe - mur z Gierłoży |
3 komentarze
Ale mi smaka narobiłaś... Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPierwszym razem nie miałam łososia i dałam inną rybę(nie przynam się jaką:) - smakowało średnio. Wczoraj robiłam z łososiem i smak jest genialny!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smak do Ciebie Alka trafił.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.