Sernik będzie dobrym początkiem z pyszną, aromatyczną kawą czy herbatą.
Wszystkiego dobrego w Dniu Kobiet 💕
Pistacjowy sernik.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- biszkopty długie
Masa:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 700 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 garście obranych orzechów pistacjowych niesolonych
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 ml wrzącej wody
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Przygotowanie sernika:
- Galaretkę rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia.
- Na dnie tortownicy zapięłam papier do pieczenia..
- Na papierze ułożyłam biszkopty.
- Biszkopty polałam kilkoma łyżkami wystudzonej galaretki, wstawiłam do lodówki.
- Śmietankę ubiłam na sztywna masę.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody, a jak napęczniała rozpuściłam, podgrzewając.
- Jogurt wymieszałam z ksylitolem i delikatnie z ubitą śmietanką, wlałam rozpuszczoną żelatynę i dodałam posiekane niesolone pistacje, wymieszałam.
- Masę przełożyłam na spód biszkoptowy, wyrównałam wierzch, posypałam pistacjami i wstawiłam do lodówki na 30 minut,
- Potem wyjęłam wlałam na wierzch galaretkę i ponownie wstawiłam do lodówki, tym razem na 3 - 4 godziny.
- Gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kaczka rożeniec |
1 komentarze
Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.