Trzeba więcej się wtedy ruszać i spalać zbędne kalorie ale warto.
Ten sernik jest kremowy, delikatny a z czekoladą doskonały.
Polecam wszystkim do kawy czy herbaty a może czystka?
Sernik z białą czekoladą.
Składniki: forma 23 x 23 cm
- 750 g twarożku waniliowego
- 3 jaja
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny
- 100 g rodzynków
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 18 %
Przygotowanie sernika:
- Rodzynki zalałam wrzącą wodą na 10 minut, odcedziłam.
- Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie - kilka łyżek a jak napęczniała podgrzałam aby się rozpuściła.
- Jajka zanurzyłam we wrzącej wodzie na 3 sekundy.
- Potem oddzieliłam żółtka od białek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę.
- Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam.
- Żółtka utarłam z cukrem waniliowym na puszystą masę, potem dodałam przestudzoną czekoladę i dalej ucierałam.
- Teraz ciągle ucierając dodawałam twarożek.
- Dodałam także rodzynki, wymieszałam i dodałam rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam.
- Na koniec delikatnie połączyłam z pianą z białek.
- Formę wyłożyłam folią spożywczą i przelałam masę do formy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki do stężenia.
- W garnuszku rozpuściłam gorzką czekoladę, masło i śmietankę, polałam wystudzony sernik.
- Ponownie wstawiłam do lodówki.
Smacznego.
Przepis z książki: "Ciasta bez pieczenia" Joanny Tołłoczko
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki |
2 komentarze
Musi rozpływać się w ustach <3!
OdpowiedzUsuńTak, rozpływa się w ustach, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.