Sałatka przygotowana według tego pomysłu jest nie tylko pyszna, jest także pożywna, odżywcza i znika za szybko 😉
Podam najpierw jak przyrządzić ośmiornicę aby potem użyć jej do sałatki i innych dań.
Przyrządzanie ośmiornicy też według Jamiego, jest tak proste że ja już teraz inaczej nie przygotowuję ośmiornicy.
Zaczynamy zabawę z ośmiornicą? aha dodam jeszcze że ja miałam mrożoną i takie u nas się kupuje, wtedy są miękkie i soczyste.
Te żywe po odłowie trzeba albo tłuc o kamienie albo właśnie zamrozić aby zmiękły.
Sałatka z ośmiornicą.
Składniki:
Przygotowanie ośmiornicy:
- 1 ośmiornica ok. 1500 g
- oliwa - 6 łyżek
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 6 filetów z sardeli w oliwie
- 200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 1 duży pęczek natki pietruszki - 30 g
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka:
- 1/2 czerwonej cebuli posiekanego
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry
- 1/2 czerwonej papryczki chili posiekanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 żółtej papryki pokrojonej w kostkę
- sól morska
- 6 pomidorków koktajlowych
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- 250 g usmażonej ośmiornicy pokrojonej na kawałki
- 200 g makaronu tagliatelle
- papryka słodka do posypania
Przygotowanie ośmiornicy:
- Ośmiornicę zanurzyłam we wrzącej wodzie na 2 minuty aby ją oczyścić, wyjęłam na talerz.
- Wylałam wodę a do garnka wlałam 6 łyżek oliwy.
- Chili i czosnek posiekałam w plasterki.
- Do rondla wrzuciłam czosnek, chili, sardele i smażyłam chwilę aby lekko zmiękły.
- Włożyłam ośmiornicę do rondla razem z posiekaną natką i pomidorkami koktajlowymi.
- Rondel nakryłam pokrywką i gotowałam 40 - 45 minut.
- Wyłączyłam ogień a ośmiornicę zostawiłam w nim na 20 minut.
- Po ugotowaniu ośmiornicę wyjęłam, bulion zostawiłam na zupę a ośmiornicę pokroiłam na kawałki i wykorzystałam do 3 dań.
- Wkrótce przepisy.
Przygotowanie sałatki:
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam pokrojony w plasterki seler, posiekaną cebulę, paprykę chili posiekaną i pokrojoną w kostkę paprykę żółtą.
- Dodałam pomidorki.
- Dodałam pokrojoną na kawałki ośmiornicę i smażyłam aż nabrała złotej barwy.
- Wrzuciłam na patelnię makaron, wymieszałam, posypałam natką pietruszki, skropiłam octem balsamicznym.
- Posypałam papryka słodką.
- Danie gotowe.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Kwiat jabłoni |
4 komentarze
Dzień dobry.
OdpowiedzUsuńNa początku, po zaparzeniu ośmiorniczki wylewa Pani wodę. Potem, w przepisie na bulion, nie ma informacji, ile wlewa się do garnka wody i w którym momencie. Czy po włożeniu ośmiorniczki do garnka z przesmażonymi sardelami od razu zalewa się ją wodą czy też trochę przesmaża?
Pozdrawiam
Tomek
Ośmiornicę zaparzam we wrzącej wodzie i wylewam wodę. Potem wody już nie dodaje wcale, nic o niej nie ma w przepisie. Ośmiornice jak wrzucisz do gorącego garnka puści ona swój sok i bulionu będzie w garnku sporo. Także nie zalewaj już ośmiornicy dodatkowo wodą bo będzie rozwodniony bulion. Pozdrawiam Tomku.
OdpowiedzUsuńTeraz już wszystko jasne. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się zrozumieliśmy Tomku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.