Polany sosem smakuje rewelacyjnie.
To znakomity pomysł na podanie indyka w święta wielkanocne, polecam.
Indyk w sosie.
Składniki:
- 1500 g piersi indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- gałązka rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- 3 łyżki masła
Sos:
- 1/2 szklanki konfitury z moreli
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki brandy
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 cebule
Przygotowanie dania:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Posiekałam rozmaryn, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cayenne, sokiem z cytryny i natarłam tą pastą mięso,
- Wstawiłam na minimum godzinę do lodówki.
- Cebule pokroiłam na ćwiartki, jak bardzo duże to na ósemki.
- Mięso włożyłam do brytfanny, na dno wlałam 1/2 szklanki wody a wierzch mięsa polałam rozpuszczonym masłem.
- Obok indyka ułożyłam w brytfance cząstki cebuli.
- Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół.
- Po upieczeniu mięso zawinęłam w folię aluminiową aby pozostało miękkie i soczyste..
Przygotowanie sosu:
- Konfiturę przetarłam przez sito, wlałam do garnuszka, wlałam sok z cytryny, cayenne i brandy, podgrzałam.
- Pod upieczonym mięsem w brytfannie pozostał sos który wymieszałam z konfiturą.
- Skrobie wymieszałam z odrobiną wody i wlałam do sosu, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam mięso z sosem i cząstkami cebuli.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Tężnie w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.