Pasta jest przepyszna i znika szybko, trzeba zrobić więcej.
Dla wegan czy wegetarian znakomita, trzeba tylko zastąpić miód innym syropem np. klonowym.
Dip brokumole.
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 2 garście orzechów laskowych bez skórki
- 1 doniczka kolendry
- garść bazylii
- ok. 100 ml oleju lnianego
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
Przygotowanie pasty:
- Ugotowałam brokuła we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, nie traci wówczas swojej pięknej, zielonej barwy.
- Orzechy laskowe uprażyłam w piekarniku w 180 C przez 10 minut, po czym wrzuciłam je do ściereczki i pocierając usunęłam skórkę, wystudziłam orzechy.
- Do misy malaksera lub kielicha blendera wrzuciłam ugotowanego brokuła, orzechy, bazylię, kolendrę razem z łodyżkami, wsypałam odrobinę soli, miód i czosnek, zmiksowałam.
- Teraz dolałam olej lniany i ponownie zmiksowałam, doprawiłam solą i sokiem z cytryny do smaku.
- Przełożyłam do pojemnika i gotowe.
Smacznego.
Przepis Tadeusza Müllera.
"Podróże małe i duże"
Kaczeńce |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.