Dziś w roli tapas papryka smażona w cieście, pyszna i delikatna.
Ciasto piwne idealnie tutaj pasuje, polecam.
Do papryki zrobiłam salsę warzywną, która dopełnia całości dania.
Paprykowe tapas.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 ml piwa - miałam Bojan Muscovado
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- sól morska
- olej do smażenia
Salsa:
- 1 pomidor bawole serce
- 1 mała szalotka
- 3 ogórki kiszone
- sól morska
- pieprz czarny
- listki kolendry do posypania
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie papryki w cieście:
- Najpierw zrobiłam ciasto:
- Mąkę orkiszową wymieszałam z ciemnym piwem, dodałam sól, majeranek, proszek do pieczenia i wymieszałam na dość gęste ciasto.
- Paprykę obrałam i pokroiłam na duże kawałki.
- Rozgrzałam w rondlu olej.
- Kawałki papryki maczałam w cieście piwnym i wrzucałam na rozgrzany olej, smażyłam aż się pięknie zrumieniły.
- Osączałam usmażone papryki na ręczniku papierowym.
Przygotowanie salsy:
- Pokroiłam pomidora w kosteczkę, tak samo jak szalotkę, ogórki, wymieszałam z oliwą, octem, sola i pieprzem, posypałam listkami kolendry.
- Podałam papryki z salsą.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Skopje - Macedonia Północna |
2 komentarze
Intersujący pomysł na paprykę ;)
OdpowiedzUsuńPrawda? mnie tez urzekł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.