Zachęcam do wypróbowania przepisu, warto.
Wnętrze omletu delikatne i kremowe a do tego karmelizowana gruszka i orzechy, cud - miód.
Omlet marzenie.
Składniki: 2 omlety 24 cm
Ciasto na omlet:
- 2 duże jajka
- 120 ml maślanki
- 50 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Karmelizowana gruszka:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 średnie gruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowałam gruszki.
- Obrałam je i pokroiłam w ósemki.
- Na patelni rozgrzałam cukier a ja zaczął się topić wrzuciłam gruszki i smażyłam aż nabrały złotego koloru i zmiękły.
- Wrzuciłam też na patelnię orzechy aby i one nabrały złotej barwy.
- Wyłączyłam ogień a na patelnię wlałam miód i wsypałam posiekany rozmaryn.
- Mieszałam aż sos stał się gęstą emulsją.
- Teraz zajęłam się omletami.
- Usmażyłam dwa mniejsze bo wtedy łatwiej je przerzucić na drugą stronę, większy mógłby się porwać bo omlet jest bardzo delikatny.
- Jeśli jednak tak się stanie to nie przejmujcie się bo można go usmażyć w kawałkach i też będzie ok.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Żółtka wymieszałam dokładnie z maślanką, miodem i mąką.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Dodałam do masy z żółtkami i wymieszałam.
- Rozpuściłam na patelni masło i przełożyłam połowę masy na średnim ogniu pod przykryciem 3 minuty.
- Potem przewróciłam na drugą stronę i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Podałam omlet złożony i polany gruszkami w karmelu z orzechami.
- Pyszności!!!
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ogród Botaniczny w Łodzi |
2 komentarze
Omlet na słodko, to lubię ;)
OdpowiedzUsuńA zrobiłeś już?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.