poniedziałek, 15 marca 2021

Kokosowe placuszki na maślance

Małe, leciutkie jak piórko placuszki kokosowe, idealne do kawy czy czystka.
Polecam także na śniadanie, będą znakomite z kubkiem kakao.
Pracy przy nich niewiele a smak wynagradza wszystko.
Racuszki kokosowe.


Składniki:

  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyżek z górką mąki kokosowej
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki z górką mąki orkiszowej jasnej T 630
  • miód kasztanowy do podania
  • dżem morelowy do podania
  • olej do smażenia


Przygotowanie racuszków:

  • Mleko wymieszałam z maślanką, dodałam jajo i jeszcze raz wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie maki i dokładnie mieszałam aby nie było grudek.
  • Na rozgrzany olej nakładałam małe porcje masy i smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam racuszki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z miodem kasztanowym i dżemem morelowym.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dom uzdrowiskowy "Grażyna" w Ciechocinku

2 komentarze

  1. Mam na nie ochotę, ale czy maślanka, to sie zastanowię.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger