Półpłynne żółtko i lekko ścięte białko można zrobić zaledwie w 12 minut w piekarniku.
Może przygotujecie takie jaja na święta? będą znakomite na świąteczne śniadanie.
Polecam gorąco.
Jaja po francusku.
- 2 garści szpinaku świeżego
- 1 szalotka
- 4 jaja
- 4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 2 łyżki sera żółtego startego - u mnie cheddar
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
- grzanki z chleba do podania
- Naczynka do zapiekania wysmarowałam oliwą i oprószyłam solą i pieprzem.
- Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni.
- Szalotkę posiekałam, szpinak umyłam i osuszyłam.
- Na dno kokilek wsypałam posiekaną cebulkę, ułożyłam na niej listki szpinaku.
- Do każdej kokilki wbiłam po 2 jaja, polałam je śmietaną i posypałam startym serem.
- Kokilki wstawiłam do dużej formy, wlałam do połowy wody.
- Zapiekałam jaja w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 12 minut.
- Podałam z grzankami.
Przepis kuchni francuskiej.
2 komentarze
Cudowne jajeczka <3!
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.