Jest wilgotne, nie za słodkie, idealne do kawy czy czystka.
Na drugie śniadanie czy na deser smakuje wybornie, polecam.
Ciasto cukiniowe z morelami.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 100 g masła
- 350 ml startej wraz ze skórką cukinii, nie ubijacie w naczyniu, wkładajcie tak jak się ułoży
- 2 duże jaja
- 120 g ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z całej limonki
- 180 g mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 330 g moreli z syropu
Przygotowanie ciasta:
- Cukinię starłam na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką.
- Morele osączyłam z syropu na sicie.
- Rozpuściłam masło i przestudziłam je.
- Piekarnik nastawiłam na temperaturę 175 C z opcją grzania góra/dół.
- Wyszorowałam limonkę, otarłam ją a potem wycisnęłam sok.
- Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
- Do miski wbiłam jaja, dodałam ksylitol, skórkę z limonki, sól i roztrzepałam trzepaczką, dodałam wystudzone masło.
- Teraz dodałam startą cukinię i wymieszałam łopatką.
- Dodałam teraz do ciasta przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia mąkę i sok z limonki, wymieszałam aż składniki się połączyły.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Morele układałam na wierzchu wciskając je w ciasto.
- Piekłam 50 - 55 minut.
- Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
- Kroiłam po wystudzeniu.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Grabia w Zielęcicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.