Chleb jest przepyszny, zajadam go bez dodatków ale....idealnie pasuje do słodkich kanapek ale jeszcze pyszniejszy jest z wędliną, serem czy pomidorem.
Koniecznie wypróbujcie przepis.
Pan co'Santi.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 85 g rodzynków
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 8 g soli
- 2 g cynamonu
- 2 g drożdży instant - 1/2 łyżeczki
- szczypta mielonego pieprzu
- 350 g chłodnej wody
Przygotowanie chleba:
Wieczorem przez pieczeniem:
- W pojemniku z pokrywką wymieszałam mąkę, drożdże, sól.
- Dodałam orzechy, cynamon, pieprz, wymieszałam drewnianą łyżką i mieszałam przez około 30 sekund.
- Ciasto jest luźne i klejące.
- Przykryłam pojemnik pokrywką i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 18 godzin.
Rano:
- Wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i złożyłam ciasto na trzy.
- Składanie ciasta powtórzyłam 2 razy a potem uformowałam bochen.
- Przełożyłam bochen do koszyka rozrostowego wysypanego mąką, u mnie dodatkowo wyłożyłam gazą.
- Pozostawiłam chleb do wyrastania na 1,5 - 2 godzin.
- Chleb jest wyrośnięty jeśli dotknięcie go palcem zostawia ślad.
- Jeśli nie, pozwól wyrastać mu kolejne 15 minut.
- Nagrzałam piekarnik z garnkiem żeliwnym z pokrywką do 250 C.
- Jak chleb wyrósł, wyjęłam garnek z pieca - uwaga gorący!!! - zdjęłam pokrywkę i przełożyłam chleb górą do dołu wprost do garnka.
- Przy wkładaniu garnka do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 230 C.
- Piekłam chleb z pokrywką 30 minut po czym zdjęłam pokrywkę i dopiekałam jeszcze 15 - 20 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z książki Jima Laheya "My Bread"
"Podróże małe i duże"
Rokitniczka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.