Chleb ma mięciutkie wnętrze i smakuje obłędnie.
Dodam że jest bardzo zdrowy i syty.
Chleb z mąki grochowej.
Składniki: foremka 17 x 28 cm
- 500 g mąki z grochu
- 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 34 g świeżych drożdży
- 14 g soli
- 750 ml wody
- 2 łyżki majeranku
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie chleba:
- Drożdże wymieszałam z wodą.
- Mąki wymieszałam z solą i cukrem a także z majerankiem.
- Dodałam wodę drożdżową i dokładnie wymieszałam.
- Ciasto pozostawiłam w misce do wyrastania na około 60 minut.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej wyrośnięte
- ciasto, wyrównałam wierzch, spryskałam wierzch olejem i rosło jeszcze 10 - 20 minut.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Białym w Augustowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.