Chleb ma mięciutki i sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę.
Zachęcam do wypróbowania.
Chleb Drwala.
Składniki: na 1 chlebek
- 7 g suchych drożdży
- 375 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 225 g wody
- 50 g mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie chleba:
- Mleko podgrzałam lekko razem z wodą, miodem i rozpuściłam w nich drożdże.
- Przelałam podgrzane mleko do miski, dodałam sól i mąkę i wymieszałam drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Miskę skropiłam oliwą, włożyłam ciasto do środka, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 90 minut.
- Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i uformowałam podłużny bochen.
- Ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacięłam żyletką.
- Włączyłam piekarnik z ustawioną temperaturą na maksa - u mnie 250 C z opcją grzania góra/dół a do środka włożyłam foremkę z wodą.
- Jak piekarnik się nagrzał włożyłam wyrośnięty chleb i piekłam 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 10 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kalina wonna - pierwsze kwiaty wiosny |
2 komentarze
Z chęcią spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, napisz jak smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.