Dziś propozycja na lekką i pyszna babę z serkiem i malinami.
Jest wilgotna i idealnie nadaje się do kawy po świątecznym obiedzie.
Polecam gorąco.
Baba z malinami.
Składniki:
Ciasto:
- 320 g mąki tortowej
- 60 g mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Nadzienie:
- 5 - 6 łyżek mrożonych malin
- 150 g chudego twarożku - u mnie homogenizowany waniliowy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka maślanki
- 1 żółtko
Przygotowanie ciasta:
- Zasypałam drożdże cukrem i zostawiłam aby się rozpuściły.
- Maślankę połączyłam z olejem i jajami.
- Dodałam do maślanki rozpuszczone drożdże i wymieszałam.
- Podzieliłam płynną masę na dwie części.
- Mąkę pszenną wymieszałam z krupczatką i podzieliłam na dwie części.
- Do jednej porcji dodałam kakao, wymieszałam.
- Do jednej porcji maślanki dodałam mąkę z kakao a do drugiej mąkę zwykłą dosypując jak trzeba jeszcze łyżkę maki.
- Wyrobiłam dwa oddzielne ciasta.
- Odstawiłam je do wyrośnięcia.
- Ciasto powinno podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasta lekko zagniotłam a potem rozwałkowałam na dwa długie prostokąty.
- Pozostawiłam rozwałkowane ciasto na 10 minut.
- Maliny lekko rozmroziłam.
- Ser wymieszałam z maślanką, wiórkami i żółtkiem.
- Masę serową rozsmarowałam na cieście jasnym.
- Ułożyłam na serze maliny, lekko je dociskając.
- Ciasto jasne nakryłam ciastem ciemnym, docisnęłam brzegi i zwinęłam ciasto spiralnie.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Przełożyłam ciasto do formy.
- Piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na lipcowym niebie |
2 komentarze
Wygląda pysznie i te maliny <3!
OdpowiedzUsuńJest pyszna i te maliny...polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.