Dziś babka mega pyszna.
Jest wilgotna, mocno czekoladowa, aromatyczna od róży, idealna.Polecam na Wielkanoc, polecam i bez świąt bo jest naprawdę bardzo pyszna.
Przepis znalazłam na blogu u Sylwii Smaki Maroka....i nie tylko!
Polecam babę bardzo gorąco, tym bardziej ze pracy przy niej niewiele a smaku mnóstwo.
Baba z czekoladą.
- 5 jaj
- 400 g mąki pszennej samorosnącej - jeśli macie zwykłą mąkę dajcie 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 - 200 g cukru trzcinowego
- 160 ml oleju
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml wody różanej
- 130 g gorzkiej czekolady - miałam groszki czekoladowe
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- słoiczek konfitury z płatków róży
- suszone płatki róż
- Najważniejsze: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę i kakao przesiałam przez sito aby nie było grudek.
- Jaja ubiłam z cukrem na puszysta, biała masę.
- Na niedużych obrotach miksera dodawałam wodę różaną, olej i na końcu jogurt.
- Teraz wsypałam przesiane mąkę i kakao i krótko zmiksowałam.
- Na koniec dodałam groszki czekoladowe i wymieszałam.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mieszanką mąki i kakao aby potem na babce nie było białych mącznych smug.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu wyjęłam babę na talerz i posmarowałam z wierzchu gorąca konfiturą różaną i posypałam płatkami róż.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
Super czoko babka ;)
OdpowiedzUsuńZaczaruje niejedną duszę i ciało, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.