Będzie szybko, łatwo i przyjemnie, potem przy zajadaniu będzie tak samo.
Jeśli zjecie tego łososia z kimś bliskim będzie jeszcze przyjemniej.
Łosoś po azjatycku.
Składniki:
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 1 szalotka
- 1 nieduży por
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 350 g fileta z łososia ze skórą
- 200 g makaronu ryżowego tagliatelle
- 1 łyżka sosu rybnego
- natka pietruszki do posypania
- 2 - 3 łyżki wody
- sezam do posypania
Przygotowanie dania:
- Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą, przykryłam i pozostawiłam na 5 minut.
- Łososia pokroiłam na paski grubości 2 cm, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Usmażyłam łososia na oleju ryżowym po 1 minucie z każdej strony zaczynając od strony ze skórą, zdjęłam z patelni.
- Szalotkę i pora posiekałam, podsmażyłam na patelni, dodałam trawę cytrynową, sos sojowy, rybny, wodę i chwilę gotowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Teraz dodałam odcedzony makaron, wymieszałam i wyłożyłam na talerz, na wierzchu ułożyłam paski łososia, posypałam posiekaną natką pietruszki i podpieczonym na suchej patelni sezamem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa Quo Vadis w Ciechocinku |
2 komentarze
Ciekawy przepis na łososia ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy i smaczny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.