A wiadomo że jak Meksyk to fasola, kukurydza, papryka, same pyszności.
To one sprawiają że zupa ma jedyny i niepowtarzalny smak i aromat.
Jest to szybka zupa gdyż pomogły mi tutaj puszki i myślę że to jest ok.
Zapraszam na pyszny obiad.
Meksykańskie obiady.
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli - 420 g
- 1 puszka białej fasoli - 420 g
- 1 puszka kukurydzy z groszkiem - 420 g
- 1 puszka pomidorów krojonych - 420 g
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Filet z kurczaka pokroiłam w dużą kostkę.
- Mięso posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- W kostkę pokroiłam również papryki a cebulę drobno posiekałam.
- Czosnek pokroiłam w plasterki.
- Osączyłam kukurydze i fasolę.
- Na oliwie w dużym garnku podsmażyłam piersi z kurczaka, potem cebulę, czosnek a potem paprykę, jakieś 8 minut.
- Teraz do garnka wlałam pomidory z puszki, dodałam kukurydzę i fasolę, wlałam bulion i gotowałam ok. 20 minut.
- Potem wsypałam majeranek, doprawiłam solą, obiema paprykami i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
"Zatoka Kości" w Ohridzie - Macedonia Północna |
4 komentarze
Mniam! Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto ugotować.
UsuńTakie zupy to pyszności.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dokładnie, czasami warto sobie taka upichcić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.