wtorek, 2 lutego 2021

Zupa meksykańska

Dziś zapraszam na bardzo pożywną i smakowitą zupę po meksykańsku.
A wiadomo że jak Meksyk to fasola, kukurydza, papryka, same pyszności.
To one sprawiają że zupa ma jedyny i  niepowtarzalny smak i aromat.
Jest to szybka zupa gdyż pomogły mi tutaj puszki i myślę że to jest ok.
Zapraszam na pyszny obiad.
Meksykańskie obiady.


Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli - 420 g
  • 1 puszka białej fasoli - 420 g
  • 1 puszka kukurydzy z groszkiem - 420 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych - 420 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie zupy:

  • Filet z kurczaka pokroiłam w dużą kostkę.
  • Mięso posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • W kostkę pokroiłam również papryki a cebulę drobno posiekałam.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Osączyłam kukurydze i fasolę.
  • Na oliwie w dużym garnku podsmażyłam piersi z kurczaka, potem cebulę, czosnek a potem paprykę, jakieś 8 minut.
  • Teraz do garnka wlałam pomidory z puszki, dodałam kukurydzę i fasolę, wlałam bulion i gotowałam ok. 20 minut.
  • Potem wsypałam majeranek, doprawiłam solą, obiema paprykami i pieprzem do smaku.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
"Zatoka Kości" w Ohridzie - Macedonia Północna

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger