Danie jest bardzo pożywne, smakowite i idealne na zimowe wieczory.
Polecam do wypróbowania, mimo iż połączenie składników wydaje się tak bardzo nieoczywiste że aż nierealne.
Zapiekanka jest rewelacyjna.
Nam smakowało bardzo.
Zapiekanka po bułgarsku.
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 800 g kapusty kiszonej
- 4 - 5 łyżek oleju - dałam ryżowy
- 1 cebula
- 3 jaja
- 1 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
- sól morska
- sól czosnkowa
- pieprz
Dodatkowo do kapusty:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wędzonej ostrej papryki
- sól morska
- pieprz
- oliwa z czosnkiem do spryskania foremki
Przygotowanie zapiekanki:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cienkie plastry - ja na mandolinie.
- Podsmażyłam je na oleju ryżowym aż lekko zmiękły - bez soli.
- Kapustę pokroiłam drobno.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło i poddusiłam na nich posiekaną cebulę a potem wrzuciłam kapustę i dusiłam do miękkości.
- Dodałam wędzoną paprykę, wymieszałam.
- Formę do zapiekania spryskałam oliwą z czosnkiem, ułożyłam połowę ziemniaków, posypałam je solą czosnkową, wyłożyłam na ziemniaki kapustę a na niej resztę ziemniaków.
- Ziemniaki posypałam solą czosnkową.
- Zsiadłe mleko wymieszałam z jajami, dodałam szczyptę soli i zalałam mieszanką ziemniaki.
- Płyn powoli sam dotrze do najgłębszych zakamarków.
- Zapiekałam danie w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut aż wierzch stał się rumiany.
Smacznego.
Przepis kuchni bułgarskiej.
"Podróże małe i duże"
Mewa Śmieszka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.