Jak dokarmiam zakwasy to zawsze mam nadmiar i szkoda mi go wyrzucać, wówczas kombinuję aby jakoś go zagospodarować.
Tym razem wyszły placki smażone na patelni.
Aromatyczna salsa do podania i obiad gotowy, polecam gorąco.
Placki na zakwasie.
Składniki:
- 50 g zakwasu pszennego z lodówki
- 50 g zakwasu żytniego z lodówki
- 150 g wody
- szczypta soli
- 160 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 3 łyżki błonnika jabłkowego
- olej do smażenia
Salsa:
- 1 duży pomidor
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mała szalotka
- 1 ogórek konserwowy pikantny
- 1 łyżka oliwy
- 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie ciasta:
- W pojemniku z pokrywką wymieszałam zakwasy.
- Ja dokarmiam zawsze 2 zakwasy, stąd są one w moich składnikach.
- Można użyć takiego zakwasu, jaki macie.
- Dodałam sól, wodę, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z błonnikiem, ponownie wymieszałam, nakryłam pojemnik pokrywką i wstawiłam do lodówki na 12 - 14 godzin, u mnie była to noc.
- Rano wyjęłam, poczekałam aż się ociepli, jakieś 30 minut.
- Smażyłam małe placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie salsy:
- Pokroiłam w kosteczkę pomidora, czosnek, ogórka konserwowego, szalotkę, wymieszałam.
- Dodałam posiekaną kolendrę, sól, pieprz, oliwę i ponownie wymieszałam.
- Placki podałam z salsą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże male i duże"
Pałac w Proszówce woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.