Same z lekką sałatką będą równie smakowite jak z mięsem.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Placki ziemniaczane z serem żółtym.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 200 g sera żółtego
- 1 jajo
- 48 g bułki tartej + do obtaczania
- 4 pieczarki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie placuszków:
- Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
- Ser i pieczarki starłam na tarce o dużych otworach i dodałam do ziemniaków.
- Dodałam także sól i pieprz do smaku a także bułkę tartą i wyrobiłam jednolitą masę.
- Z masy formowałam kotlety/placki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor z obu stron, na rozgrzanym oleju.
- Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
- Podałam z Ajwarem i sałatką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Budynek dawnej Gospody z XVIII wieku w Staniszowie woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Ciekawy pomysł na pikantne placuszki ;)
OdpowiedzUsuńSą znakomite, polecam gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.