Aromatyczny, delikatny łosoś w miso smakuje każdemu, Tobie pewnie też zasmakuje, polecam.
Danie szybkie do wykonania a smakuje jak z najlepszej restauracji, spróbujcie koniecznie.
Czym jest miso? zapytacie? otóż miso jest tradycyjną gęstą pastą japońską, produkowaną ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży.
Tutaj pasuje idealnie.
Wyśmienity łosoś.
Składniki:
- 400 g fileta z łososia atlantyckiego ze skórą
- oliwa do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szalotka
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 10 - 12 pieczarek
- 15 g pasty miso
- 100 ml wrzątku
- 250 g śmietany 30 %
- sól morska
- biały pieprz
- cytryna do podania
- listki kolendry do posypania
- małe mini kalafiorki do podania
Przygotowanie dania:
- Rozpuściłam pastę miso we wrzącej wodzie.
- Łososia umyłam, osuszyłam, oprószyłam solą i pieprzem ale tylko od strony bez skóry.
- Łososia smażyłam na oliwie, najpierw od strony skóry a potem przewróciłam na drugą stronę.
- Z każdej strony po 2 minuty.
- Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę posiekałam.
- Na oleju ryżowym podsmażyłam cebulę, potem dodałam pieczarki i smażyłam aż pieczarki zmiękły.
- Wlałam wówczas na patelnię śmietanę i miso, dusiłam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na patelnię włożyłam do sosu podsmażonego łososia i dusiłam jeszcze chwilę pod przykryciem - jakieś 2 minuty.
- Podałam posypane listkami kolendry, z cząstkami cytryny z mini kalafiorami gotowanymi na parze.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowy księżyc na zamglonym niebie w 2020 roku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.