Całkowity wybór zostawiam kucharzom czy kucharkom.
Naleśniki orkiszowe są szybkie do zrobienia, tylko trzeba zrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce a z czereśniami w sosie nie będzie żadnego problemu.
W sezonie używamy czereśni świeżych, poza sezonem mrożonych.
Warto sobie zamrozić latem czereśnie aby potem cieszyły podniebienie.
Naleśniki z czereśniami.
Składniki:
Ciasto: 7 - 8 sztuk
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Sos czereśniowy:
- 300 g czereśni - miałam mrożone
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Dodatkowo:
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i wstawiłam na noc do lodówki.
- Jeśli ciasto jest za gęste wystarczy dodać trochę wody i wymieszać.
- Rano usmażyłam bez tłuszczu 8 naleśników.
Przygotowanie sosu:
- Masło rozgrzałam na patelni, wrzuciłam czereśnie i smażyłam aż puściły sok.
- Potem dodałam cukier i smażyłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał.
Przygotowanie dania:
- Każdy naleśnik posmarowałam konfiturą z moreli, zwinęłam w rulon.
- Podałam polane sosem z czereśniami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dorożką po Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.