Soczysty farsz mięsny z kefirem i do niego burak, aromatyczny i pyszny.
W rezultacie wyszło przepyszne danie, idealne do pracy czy na rodzinny obiad.
Krokiety.
Składniki:
Ciasto na naleśniki: 8 sztuk
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajo
- 25 ml oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1/3 szklanki kefiru
- 1 łyżeczka majeranku suchego
- sól morska
- pieprz
- garść kolendry
- 1 upieczony burak
- garść kiełków kozieradki
- 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- jajo do obtaczania
- 50 ml mleka
- bułka tarta
Przygotowanie ciasta:
- Mleko wymieszałam z wodą, jajem, solą i olejem a na końcu dodałam mąkę, wymieszałam dokładnie.
- Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Przygotowanie farszu:
- Mięso podsmażyłam na oleju ze startą na tarce cebulą aż stało się rumiane.
- Do przestudzonego dodałam pokrojone w drobną kostkę buraczki, wlałam kefir, dodałam posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie wymieszałam.
- Odstawiłam na 30 minut.
- Z ciasta usmażyłam 8 naleśników.
- Na każdy nałożyłam porcję farszu i kiełki kozieradki.
- Zwinęłam naleśnik w krokieta czyli najpierw założyłam do środka boki naleśnika a potem zrolowałam.
- Każdego krokieta obtoczyłam w jaju wymieszanym z mlekiem a potem w bułce tartej.
- Smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rokitniczka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.