Tak przyrządzone krakersy są przepyszne, chrupiące, idealne na przekąskę, do kawy a dzięki temu resztki zakwasu są wykorzystane.
Polecam gorąco, są przepyszne i chrupiące.
Krakersy na zakwasie.
- 250 g zakwasu żytniego
- 120 g mąki pszennej T 650
- 5 g soli
- 5 g sezamu
- 60 g roztopionego masła klarowanego
- olej do smarowania
- Zakwas, mąkę, sól i rozpuszczone ale chłodne masło włożyłam do miski i zagniotłam zwarte ciasto.
- Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 - 40 minut.
- Potem wyjęłam i rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia na grubość 1/ 2 - 1 cm.
- Pocięłam ciasto tak trochę jak na faworki, nie rozdzielajcie, posmarowałam olejem, posypałam sezamem.
- Piekłam krakersy w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 10 - 15 minut aż się zrumieniły.
- Wyjęłam, wystudziłam, porozdzielałam i zimne przechowuję w słojach.
Przepis od Piotra.
"Podróże małe i duże"
Narcyze |
4 komentarze
Super domowe krakersy ;)
OdpowiedzUsuńSmakują wszystkim, małym i dużym.
UsuńSuperaśne, przepis zapisany☺️ Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzufik cieszę się że podpasował. Teraz już będzie z Toba na zawsze.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.