Kalorii niewiele, dużo białka, węglowodanów, bez glutenu i dla wegan idealne.
Polecam i zapraszam na ucztę.
Kotlety z ciecierzycy.
Składniki:
- 500 g suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka natki kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól morska
- sok z cytryny
Sałatka:
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- listki kolendry
- 1 szalotka
- kiełki kozieradki
Przygotowanie kotletów:
- Ciecierzycę dzień wcześniej zalałam zimną wodą na noc.
- Rano odcedziłam i zmiksowałam w malakserze.
- Teraz dodałam posiekane zioła, posiekaną cebulę, czosnek i zmiksowałam na gładką masę.
- Teraz dodałam sok z cytryny - do smaku, sól pieprz i resztę sypkich przypraw.
- Wymieszałam dokładnie i wstawiłam na 60 minut do lodówki.
- Z powstałej masy lepiłam kotlety mocno je ściskając aby się nie rozpadły.
- Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
- W połowie pieczenia obróciłam kotlety na drugą stronę.
Sałatka:
- Pokroiłam w plasterki obrane awokado, pokroiłam w plasterki pomidora i szalotkę.
- Ułożyłam na talerzu, posypałam pieprzem czerwonym i listkami kolendry a także kiełkami.
- Podałam sałatkę do kotletów.
Smacznego.
Przepis z archiwum - ulotka Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Muzeum w Sieradzu woj. łódzkie |
4 komentarze
Bardzo lubimy takie kotleciki, robiłam w ubiegłym tygodniu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Miło mi że smakują takie rarytasy, pozdrawiam Łucjo.
UsuńPyszne kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam bo warto je zajadać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.