Przepis pochodzi z książki "Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem".
Polecam gorąco.
Empanadas z chorizo.
Składniki: 18 sztuk
- 30 g masła
- 20 g smalcu
- 75 ml białego wytrawnego wina
- 300 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 100 g kiełbasy chorizo
- 2 - 3 łyżki oliwek
- 1 czerwona papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie tapas:
Ciasto.
- W garnku rozpuściłam masło i smalec, dodałam wino i wodę, podgrzałam ale nie gotowałam.
- Zdjęłam z ognia i wsypałam mąkę i sól, wymieszałam energicznie i dokładnie.
- Zagniotłam ciasto i odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Farsz:
- Chorizo pokroiłam w kosteczkę, tak samo jak paprykę i oliwki.
- Ja użyłam oliwek nadziewanych papryką.
Empanadas:
- Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 2 - 3 mm i wycinałam szklanką krążki ok. 10 cm średnicy.
- Na każdym krążku układałam porcję farszu i zlepiałam jak pierogi tworząc falbankę.
- Można zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
- Smażyłam pierogi w głębokim oleju aż się pięknie zrumieniły z obu stron.
- Osączałam usmażone pierogi na ręczniku papierowym.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Kościół Przemienienia Pańskiego w Staniszowie woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.