Do grzanek karmelizowna gruszka, gorgonzola i podpieczone orzechy, razem tworzą poezję smaku.
Polecam gorąco.
Grzanki z gruszką, gorgonzolą i orzechami.
Składniki:
- 4 kromki chleba gryczanego
- 2 twarde gruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych
- listki kolendry
Przygotowanie grzanek:
- Kromki chleba podpiekłam na suchej patelni z obu stron.
- Gruszki obrałam ze skórki i pokroiłam w ósemki, podsmażyłam na maśle klarowanym aby lekko zmiękły.
- Na koniec skropiłam je miodem i jeszcze chwilę smażyłam aż nabrały złotej barwy.
- Na chlebie ułożyłam cząstki gruszki, kawałki pokruszonej gorgonzoli oraz orzeszki i z powrotem ułożyłam je na patelni, chwilę podgrzewając.
- Polałam sosem z karmelizowania gruszek.
- Można włożyć do piekarnika na 8 minut.
- Posypałam listkami kolendry.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Majowa zieleń |
2 komentarze
Super grzanki z chęcią bym je teraz zjadł ;)
OdpowiedzUsuńNo tak od razu to się nie da ale warto sobie takie zrobić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.