Musi w niej być dużo grochu i ma pachnieć wędzonką a reszta to już inwencja twórcza.
U mnie dzisiaj z zielonym grochem, pyszna wyszła, polecam.
Grochówka na boczku.
Składniki:
- 2 laski kiełbasy mocno wędzonej
- 200 g boczku wędzonego
- 500 g grochu łuskanego zielonego
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 5 - 6 ziemniaków
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pieprz
- sól morska
- 3 liście laurowe
- 2 - 3 łyżki majeranku
- 1000 - 1200 bulionu warzywnego
Przygotowanie grochówki:
- Groch namoczyłam na 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedziłam.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak i marchew i pietruszkę.
- Pora umyłam i pokroiłam w kosteczkę, tak samo jak i cebulę.
- Pokroiłam w kostkę kiełbasę i boczek.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i groch zalałam bulionem i gotowałam z liśćmi laurowymi 30 minut.
- Pokrojony boczek podsmażyłam na oleju razem z kiełbasą aż się ładnie zrumieniły.
- Dodałam posiekaną cebulę i pora i chwilę smażyłam a potem dodałam do zupy.
- Gotowałam jeszcze 10 minut a potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wsypałam roztarty w dłoniach majeranek.
Smacznego.
Przepis od babci.
"Podróże małe i duże"
Sieradz |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.