Te hiszpańskie pierogi właśnie w formę tapas wpisują się idealnie.
Smakują obłędnie i znikają szybko, tak na jeden gryz i następny, zobaczycie sami.
Hiszpańskie tapas.
Składniki:
- 2 op. po 230 g ciasta francuskiego na maśle
- 1 łyżka masła
- 2 posiekane cebule
- 2 pomidory
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka rodzynków
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 żółtko
Przygotowanie emanadillas:
- Cebulę pokroiłam w kosteczkę, paprykę i pomidory również pokroiłam w drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam masło i poddusiłam na nim cebulę aż się zeszkliła a potem dodałam paprykę i pomidory, rodzynki i dusiłam aż składniki zmiękły ok. 10 minut.
- Doprawiłam solą i papryką chili.
- Ciasto rozłożyłam, pokroiłam na paski a potem na kwadraty.
- W jednym końcu nakładałam farsz, zwilżyłam brzegi wodą i złożyłam ciasto w trójkąt, dociskając brzegi.
- Układałam pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Zajadamy od razu, choć zimne też są wyborne.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej z książki "Tapas".
"Podróże małe i duże"
Świtezianka |
4 komentarze
Interesujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńTo prawda a rezultat jest rewelacyjny.
UsuńWow! Jestem bardzo ciekawa tego smaku! :) Chętnie wypróbuję ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńJak nie spróbujesz to się nie dowiesz a jak juz się dowiesz to napisz jak Ci smakowały?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.